توضیحات
نیاز خاک
سیب زمینی با زهکشی و تهویه مناسب در خاک های عمیق و حاصلخیز با بافت متوسط و خوب رشد می کند. خاکهای لومی شنی تا لوم شکاف خوراکی با فراوانی مواد آلی ایده آل برای بازده بالا و تولید با کیفیت در نظر گرفته شده است.
خاکهای شنی ضعیف که رطوبت کافی را حفظ نمی کنند برای انواع اولیه ایده آل هستند ، اما کودهای آبیاری و آبیاری زیادی دارند.
با توجه به اسیدیته ، محصولات بدون مشکل خاصی در خاکهایی با pH بین 4.5 – 7.5 توسعه می یابند ، که دامنه ایده آل آن بین 5.5 تا 6 است.
نیازهای تغذیه ای
در مقایسه با سایر محصولات ، سیب زمینی در مدت زمان کوتاهی دارای تولید زیاد توده گیاهی است.
برای دستیابی به بازدهی بالا ، مواد مغذی کافی در طول چرخه بیولوژیکی محصول لازم است. سیب زمینی نیاز غذایی را افزایش داده است تا رشد ریشه ها و شاخه ها و همچنین تشکیل و افزایش غده ها را به طور کامل پوشش دهد.
نیازهای غذایی سالانه برای تولید 5 تن سیب زمینی (کیلوگرم در هکتار) | |||||
---|---|---|---|---|---|
نوع | نیتروژن (N) |
فسفر (P2O5) |
پتاسیم (K2O) |
منیزیم (MgO) |
گوگرد (S) |
زیرزمینی | 70 | 36 | 110 | 25 | 15 |
فرازمینی | 180 | 84 | 260 | 45 | 25 |
جمع | 250 | 120 | 370 | 70 | 40 |
مراحل مهم تغذیه ای
از جوانه زدن تا شروع تشکیل غده
بلافاصله پس از جوانه زدن ، شاخه ها و برگ ها در قسمت بالای زمین گیاه رشد می کنند ، در حالی که ریشه ها و ستولون ها در خاک ایجاد می شوند ، جایی که غده ها روی دومی تشکیل می شوند.
در طی این مرحله ، هدف اصلی تشکیل سیستم ریشه ای غنی و قوی است که در مراحل بعدی کشت ، مواد مغذی و آب گیاه را تأمین می کند و نیازهای غذایی غده ها را برآورده می کند.
در این مرحله ، هدف اولین رشد ممکن در یک منطقه برگ غنی است ، که امکان تولید مواد مغذی فراوان را فراهم می کند ، که به نوبه خود به استولون ها مهاجرت کرده و غده ها را تشکیل می دهد.
وضعیت تغذیه ای محصول در این مرحله تأثیر تعیین کننده ای در شروع تشکیل غده و محصول نهایی دارد.
(N) – نیتروژن رشد سریع را تحریک می کند ، تعداد برگها را افزایش می دهد و فعالیت فتوسنتزی آنها را تقویت می کند. در این مرحله باید از عرضه زیاد نیتروژن خودداری شود ، زیرا منجر به رشد بیش از حد رویشی می شود ، در حالی که شروع تشکیل غده را به تأخیر می اندازد و تولید را کاهش می دهد.
(P) – فسفر مهمترین ماده مغذی در این دوره است. رشد سیستم ریشه را افزایش داده و منجر به جوانه زدن زودرس می شود. تأمین کافی محصول با فسفر شروع تشکیل غده را تسریع کرده و عملکرد را افزایش می دهد.
(Κ) – پتاسیم رشد ریشه ها و برگ ها را تقویت می کند و تعادل آب داخل گیاه را تنظیم می کند ، محصول را از بیماری ها و شرایط نامساعد جوی محافظت می کند.
(کلسیم / میلی گرم) – کلسیم برای رشد ریشه ها ، برگ ها و بافت در حال رشد مورد نیاز است و به گیاه کمک می کند تا بر هر گونه تنش محیطی غلبه کند. منیزیم فتوسنتز را افزایش می دهد ، به تولید کربوهیدرات ها کمک می کند و مهاجرت آنها به استولون ها را افزایش می دهد تا غده ها تشکیل شوند.
از شروع تا پایان تشکیل غده
روند تشکیل غده در این زمان آغاز می شود. محصولات فتوسنتز روی برگها به استولون ها منتقل می شوند ، که انتهای آنها شروع به بزرگ شدن می کنند.
(Ν) – نیتروژن فعالیت فتوسنتزی قوی برگ ها را که برای تشکیل غده ها لازم است ، حفظ می کند. از افزودن نیتروژن در طی فرآیند تشکیل غده باید اجتناب شود ، زیرا باعث طولانی شدن آن در هزینه تولید می شود و تعداد استولون هایی که به غده تبدیل می شوند را کاهش می دهد.
(P) – فسفر بیش از هر ماده مغذی دیگری بر تشکیل غده تأثیر می گذارد. این عنصر کلیدی است که تعداد غده هایی را که تشکیل می شوند و رشد می کنند تعیین می کند.
(Κ) ، (میلی گرم) – پتاسیم و منیزیم ظرفیت فتوسنتز برگها را بهبود می بخشد و تولید کربوهیدرات ها را افزایش می دهد ، همچنین در مهاجرت دومی به غده های تشکیل دهنده شرکت می کند.
از ابتدای رشد غده تا اندازه نهایی آنها
در این مرحله ، پروتئین ها و کربوهیدرات های تولید شده در برگ ها ، آب و تعدادی از مواد مغذی غیر آلی که از قبل در گیاه یافت می شوند و همچنین آنهایی که از خاک گرفته می شوند ، به غده ها مهاجرت می کنند و باعث افزایش اندازه و وزن آنها می شوند. .
در این مرحله خاص ، سیب زمینی بیشترین نیاز خود را در مواد مغذی و آب نسبت به سایر مراحل نشان می دهد.
(Ν) – نیتروژن به طور قابل توجهی به رشد غده ها کمک می کند. این ماده در تولید پروتئینهای ذخیره شده در غده ها نقش دارد و همچنین باعث افزایش طول عمر برگها می شود که منبع اصلی تغذیه غده ها هستند.
(P) – در طی این مدت زمان پر شدن ، فسفر تأثیر تعیین کننده ای در اندازه نهایی غده ها دارد. این ماده در تولید مواد ذخیره سازی در قسمت بالای زمین گیاه مشارکت دارد ، در حالی که مقادیر مختلف فسفر از گیاهان به غده ها منتقل می شود.
(Κ) – در مرحله رشد غده ، پتاسیم عنصری است که با سریعترین سرعت و در بیشترین مقدار توسط محصول جذب می شود. این ماده به تولید کربوهیدرات در برگها و مهاجرت آنها به غده ها کمک می کند. تأمین کافی پتاسیم در این دوره تعیین کننده ارتفاع و کیفیت محصول نهایی است.
(منیزیم / کلسیم) – منیزیم و کلسیم تأثیر تعیین کننده ای در رشد غده ها دارند. منیزیم فعالیت فتوسنتز را افزایش می دهد و مهاجرت کربوهیدرات ها به غده ها را افزایش می دهد. کلسیم به شکل گیری صحیح غده ها کمک می کند ، آنها را از مشکلات طبیعی محافظت می کند و رشد سالم پوست را تقویت می کند.
از پر شدن غده تا برداشت
در این مرحله غده ها به اندازه کامل خود رسیده اند و با جمع آوری مقادیر زیادی نشاسته همچنان وزن آنها تا زمان برداشت افزایش می یابد.
در این دوره ، مقادیر نیتروژن (Ν) باید در سطح پایین باقی بماند. نیتروژن زیاد در این مرحله باعث افزایش درصد پروتئین ها ، تأخیر در تولید و پایین آمدن کیفیت غده ها می شود. برعکس ، تأمین کافی پتاسیم (Κ) باعث افزایش تجمع نشاسته در غده ها ، بهینه سازی خصوصیات کیفی آنها و – همراه با فسفر (P) – بهبود کیفیت و ضخامتخویشاوندی و ماندگاری را پس از برداشت طولانی می کند.
لقاح اولیه
هدف این است که نیازهای موجود در مواد مغذی لازم برای توسعه یک سیستم ریشه ای قوی و غنی و جوانه زنی کافی و زودهنگام که باعث تشکیل غده می شود را برآورده سازد.
بسیار مهم است که مقادیر فسفر و پتاسیم در حین لقاح اساسی حداقل 2/3 از نیازهای کلی را پوشش دهد ، زیرا این مواد مغذی باید از همان اوایل در دسترس محصول باشند ، تا بازده زیادی داشته باشد. برعکس ، میزان نیتروژن نباید بیش از 30 تا 40 درصد از نیازهای کلی محصول هنگام کوددهی اولیه باشد.
عرضه در این مرحله به شرح زیر است:
● ⅓ ازت (Ν)
● (فسفر (P) و پتاسیم (K)
● ½ ، یا مقدار کامل منیزیم (میلی گرم)
در لقاح اساسی ، نیتروژن باید به شکل آمونیاک خود تأمین شود ، زیرا میزان جذب محصول در مراحل اولیه آهسته است ، و نیتروژن نیتروژن (ΝΟ3-) تلفات زیادی را نشان می دهد ، در حالی که جذب فسفر را همزمان می کند.
کودهای توصیه شده برای استفاده کودهای تثبیت شده (NutrActive) هستند ، زیرا از نیتروژن آمونیاک محافظت می کنند و رشد محصول را برای مدت زمان طولانی تری تضمین می کنند ، یا کودهای ترکیبی چند مغذی (Complefert) ، که به طور کامل نیازهای گیاهان در Ν ، P ، K ، S ، Mg ، B ، Zn ، Fe.
کود سیب زمینی | ||
---|---|---|
نوع کود | مرحله کاربرد | مقدار مصرف * (کیلوگرم در هکتار) |
NutrActive special 12-12-17 (30) +2MgO +TE NutrActive triple-S 15-15-15 (25) Ωmega fert 14-8-18 (30) +2MgO +TE Ωmega fert 14-18-14 (27) Complefert premium 8-12-18 (30) +2MgO +TE Complefert extra 12-10-20 (28) +2MgO +TE Complefert blue-star 12-12-17 (30) +2MgO +TE |
لقاح اولیه | 1000 – 1600 kg |
* دوزهای ذکر شده نشانگر هستند. در مورد کوددهی محصولات ، باید توصیه کشاورزان محلی را در نظر گرفت.
لقاح با پانسمان بالا
بلافاصله پس از جوانه زدن (برنامه اول)
هدف تشکیل یک منطقه برگ غنی است ، که به تشکیل غده سالم و بعدا یک میوه ضخیم تر کمک می کند.
توصیه می شود که نیتروژن و کلسیم ، پس از جوانه زدن محصول ، زود مصرف شود ، در حالی که فسفر باید بعداً ، قبل از شروع تشکیل غده ، اضافه شود.
عرضه در این مرحله به شرح زیر است:
● ⅓ ازت (Ν)
● ⅓ فسفر (P)
● ½ منیزیم (میلی گرم)
● ½ کلسیم (کلسیم)
استفاده از کودهای تثبیت شده (NutrActive) یا ترکیبی چندتغذیه ای (Complefert) توصیه می شود ، زیرا آنها از رشد یکنواخت هر دو قسمت زمینی و زیرزمینی گیاهان اطمینان حاصل می کنند و باعث تشکیل یک غده سالم می شوند. بخشی از نیتروژن و پتاسیم مورد نیاز را می توان از طریق سیستم آبیاری ، به صورت نیترات کلسیم یا سولفات پتاسیم تأمین کرد ، بنابراین نیازهای محصول کلسیم و پتاسیم را پوشش می دهد.
مرحله تکمیل تشکیل غده (برنامه دوم)
هدف از دومین کاربرد کود دهی بالا ، پوشاندن نیازهای غذایی بالا برای محصول ، به منظور افزایش اندازه و وزن غده ها است. این کاربرد باید قبل از تکمیل تشکیل غده انجام شود و تأکید بر روی نیتروژن و پتاسیم باشد.
عرضه در این مرحله به شرح زیر است:
● ⅓ ازت (Ν)
● ⅓ پتاسیم (K)
استفاده از کودهای ازته-پتاسیم از سری Complefert توصیه می شود ، زیرا آنها بسیار محلول هستند و محصول را با اشکال کاملاً قابل جذب از Ν ، P ، K ، S ، Mg ، عناصر کمیاب و همچنین اطمینان از افزایش اندازه و وزن غده ها
کود سیب زمینی | ||
---|---|---|
نوع کود | مرحله کاربرد | مقدار مصرف * (کیلوگرم در هکتار) |
NutrActive 27N 27-0-0 (28) Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B Fertammon special 25-0-0 (28) + 0,5FeSO4 +0,5Zn Fertammon 26 26-0-0 (28) Nutrammon solub. 34,5-0-0 Nitrocan special 27-0-0 +5MgO +0,2B |
بلافاصله پس از جوانه زدن | 250 – 500 kg |
Complefert master 15-5-20 (20) +2MgO +TE Complefert magni-plus 14-7-14 (25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn Complefert blue-star 12-12-17 (30) +2MgO +TE Complefert extra 12-10-20 (20) +2MgO +TE Complefert special 12-8-17 (27) +2MgO +TE |
در آغاز رشد غده ها | 400 – 500 kg |
* دوزهای ذکر شده نشانگر هستند. در مورد کوددهی محصولات ، باید توصیه کشاورزان محلی را در نظر گرفت.
حالت کوددهی
لقاح اولیه | بلافاصله پس از جوانه زدن | در آغاز رشد غده ها | |
---|---|---|---|
سیب زمینی | Complefert® Ωmega fert® NutrActive® |
NutrActive® Novacan stabil® Fertammon® Nitrocan® |
Complefert® |
کودهای سیب زمینی
کودهای پایه و کاملاً پوشیده از کودهای Complefert
Complefert® premium 8-12-18 (+30) +2MgO +TE
Complefert® special 12-8-17 (+27) +2MgO +TE
Complefert® extra 12-10-20 (+20) +2MgO +TE
Complefert® blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert® magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
Complefert® master 15-5-20 (+20) +2MgO +TE
کودهای اساسی و برازنده NutrActive
NutrActive® special 12 – 12 – 17 + 30 SO3 + 2MgO + TE
NutrActive® triple-S 15 – 15 – 15 + 25 SO3
NutrActive® 27N 27 – 0 – 0 ( + 28 )
کودهای اولیه Ω امگا بارور
Ωmega fert ® 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
Ωmega fert ® 14-18-14 (+27)
کودهای پوشاننده بالا
NutrActive® 27N 27-0-0 (+28)
Novacan® special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
Fertammon® special 25-0-0 (+28) + 0,5FeSO4 +0,5Zn
Fertammon® 26 26-0-0 (+28)
Nutrammon® solub. 34,5-0-0
Nitrocan® special 27-0-0 +5MgO +0,2B
مزایای NutrActive در لقاح سیب زمینی
(پایه – لقاح بالا)
nutrition تغذیه طولانی مدت محصول با نیتروژن آهسته رهش
nutrition تغذیه کامل ، با توجه به نیاز محصول در هر مرحله از رشد
formation افزایش تشکیل غده به دلیل تأمین هر دو شکل نیتروژن به گیاهان
losses حداقل تلفات ناشی از شستشو و بخار شدن
● بهبود جذب آب و مواد مغذی
sol حلالیت فسفر بالا ، تا 90 ، برای تغذیه محصول در انواع خاک
● پتاسیم به صورت سولفات پتاسیم ، برای عملکرد بالاتر و کیفیت بهتر
● غنی سازی اضافی با گوگرد برای استفاده بهتر از نیتروژن و فسفر
nutrition تغذیه تضمینی محصول در انواع خاک و شرایط آب و هوایی
مزایای Complefert در لقاح سیب زمینی
(پایه – لقاح بالا)
● با عناصر اولیه (Ν، Ρ، Κ،) و ثانویه (S، Mg) و همچنین عناصر کمیاب (Β، Ζn) ، آنها با تمام مواد مغذی لازم یک تغذیه کامل برای محصول ارائه می دهند
forms اشکال کاملاً قابل جذب از مواد مغذی و با نسبت خاص ، متناسب با نیاز سیب زمینی
content محتوای نیتروژن آمونیاک بالا ، برای تغذیه طولانی مدت محصول
util استفاده بهینه از مواد مغذی توسط محصول. ضرر و زیان حداقل
● پتاسیم به صورت سولفات پتاسیم ، برای عملکرد بالاتر و کیفیت بهتر
sol حلالیت فسفر بالا ، تا 90 ، برای تغذیه محصول در انواع خاک
nutrition تغذیه اضافی با گوگرد برای استفاده بهتر از عناصر نیتروژن ، فسفر و کمیاب