خیار
اصل این گیاه نیز مانند دیگرگیاهان خانواده کدوئیان از جنوب شرق آسیا می باشد یعنی درهندوستان وچین جنوبی و مرکزی کاشت خیار از ۳ تا ۴ هزار سال قبل معمول بوده است . برگ بوته خیار نسبتا کوچک و رنگ آن سبز روشن است . بریدگی کم عمقی برگ خیار را به پنج قسمت یا لوب مثلثی شکل تقسیم می کند و قسمت وسط دارای نوک تیزی می باشد. گلها نر یا ماده هستند که روی یک پایه قرار دارند یعنی گیاه خیار یک پایه است . تعداد گلهای نر همیشه زیادتر از گلهای ماده بوده و قبل از گلهای ماده ظاهر می شود . طول عمر بوته خیار کوتاهتر از طول عمر سایر گیاهان این خانواده بوده و احتیاج آن به گرما نیز کمتر می باشد به حدی که پاره ای از متخصصین آن را بین گیاهان فصل خنک قرار می دهند در عمل هم خیار میوه بهار و پاییز است مخصوصا در نواحی گرم که بوته خیار در تابستان خشک شده از بین می رود .
شرایط نگهداری و پرورش خیار درختی
خاک مناسب خیار درختی
pH مناسب برای کاشت خیار ۵/۵ تا ۶/۷ می باشد.خیار با کیفیت عالی در خاک های سبک و نرم با آب کافی حاصل می شود. زمین های خیلی گرم و خیلی سرد برای کشت این گیاه مناسب نیستند. خیار به خاک های شور حساس است و اگر حرارت شب کمتر از ۵ درجه سانتی گراد باشد میوه ها درست تشکیل نمی شوند و یا دچار تغییرات فیزیولوژیک خواهند شد.
نور مورد نیاز خیار درختی
تمام سبزی های تیره کدوئیان گیاه فصل گرم می باشند و برای حصول نتیجه مطلوب نیاز بالایی به نور خورشید دارند. خیار را می توان هم درخانه و هم در هوای آزاد کشت کرد. در مناطق معتدل و معتدل سرد مانند تهران ، اصفهان ، کرج و شمیرانات یکی از مواقعی که می توان خیار را در هوای آزاد کشت نمود اواخر مردادماه می باشد که تحت عنوان کشت پائیزه انجام می گیرد .بنابراین در بهار و تابستان درفضای آزاد ودر پائیز و زمستان در داخل آپارتمان و یا گلخانه و یا در زیر نایلون می توان به کشت خیار پرداخت .در صورتیکه زمان کشت درجه حرارت هوا کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد باشد بذرها سبز نخواهند شد،ولی در درجه حرارت ۲۰ درجه سانتیگراد پس از ۶ روز و در ۲۵ درچه سانتیگراد پس از ۴ روز و در حرارت ۳۰ تا ۳۵ درجه سانتیگراد پس از ۳ روز جوانه ها از خاک خارج می شوند.
دمای مناسب خیار درختی
خیار محصول فصل گرم است و در دمای ۳۰-۱۸ درجه سانتی گراد بهترین رشد خود را دارد.
آبیاری خیار درختی
هر ۷-۵ روز نیاز به آبیاری دارد و آبیاری آن باید به آرامی انجام شود.
نیازهای تغذیه ای خیار
به علت حساسیت گیاه خیار به عوامل شوری و سختی آب، نباید کل کود را درجا استفاده نمود، بلکه به صورت آهسته و به شکل آبیاری یا محلول پاشی باید صورت گیرد.
نیتروژن
نیتروژن یکی از عناصر ماکرو المنتی است که گیاه خیار به آن نیاز زیادی دارد چرا که کمبود آن سبب کاهش رشد، زردی و کوچکی برگ ها، ریزش زودتر از موعد برگ ها، میوه های کوتاه و ضخیم شده و باعث می شود تا رنگ خیار به سبز کم رنگ تغییر پیدا کند و در برخی موارد سبب جمع شدن انتهای خیار می گردد. لذا می توان از کود نیتروژن به عنوان کود افزایش باردهی خیار استفاده نمود که به دو شکل نیز موجود است. کودهای عضوی شامل کودهای حیوانی، پودر استخوان، خون خشک و کودهای شیمیایی شامل نیترات آمونیوم، فسفات آمونیوم و نیترات کلسیم و غیره می باشد.
فسفر
فسفر از عناصری است که خیار به آن نیاز شدیدی دارد که کمبود آن در خیار سبب توقف رشد گیاه، سخت شدن و تغییر رنگ برگ های جوان کوچک به سمت سبز تیره و مایل به خاکستری می گردد. همچنین کمبود فسفر در خیار سبب عدم انتقال انرژی در طی فتوسنتز و تجمع مواد قندی در برگ و ساقه شده که در نتیجه ی ترشح هورمون، برگ و ساقه را ارغوانی رنگ می کند.
پتاسیم
پتاسیم نیز از دیگر ماکرو المنت هایی است که گیاه به آن نیاز شدید دارد. پتاسیم در خیار دارای نقش های متنوعی همچون، مورد نیاز برای رشد مناسب و عملکرد بالا و کیفیت مطلوب، متعادل نمودن اسیدهای عمومی تولید شده درون سلول ها و کنترل تعریق دارد. در نتیجه کمبود آن سبب زرد شدن حاشیه ی برگ ها، انتهای رشد نکرده ی خیار به همراه نوک بلند می گردد. باید توجه داشت که مصرف زیاد کودهای نیتروژن و فسفر اثر منفی بر روی کود پتاسیم دارد و زیادی عناصر کلسیم و منیزیم در کود افزایش باردهی خیار، به دلیل خاصیت رقابتی، سبب تشدید کمبود پتاسیم می گردد.
کلسیم
عنصر کلسیم در گیاه غیر قابل انتقال است لذا باید همیشه در دسترس گیاه خیار قرار گیرد به طوری که کمبود آن سبب متوقف شدن رشد گیاه، بالا رفتن برگ های جوان و حاشیه ی آنها، ریزش برگ ها، کندی رشد ریشه و… می گردد. با محلول پاشی کود کلسیم که از نوع کود افزایش باردهی خیار می باشد و یا با اضافه کردن آهک در محیط های اسیدی، کمبود کلسیم را جبران می کنند.
منیزیم
منیزیم از میکرو المنت هایی است که گیاه خیار به آن شدیدا نیاز دارد که کمبود آن به علت pH پایین خاک یا زیادی کلسیم، پتاسیم یا آمونیوم، سبب پیدایش لکه های زرد و نقاط قهوه ای بر روی گیاه خیار می گردد. جهت رفع کمبود منیزیم، از کود مربوطه به صورت 20 گرم در لیتر سولفات منیزیم به صورت محلول پاشی استفاده می کنند که از نوع کود افزایش باردهی خیار می باشد.